سامانه تخصصی علوم تربیتی دکتر کیقباد یزدانی

این سامانه در اختیار همه ی مربیان و مدرسانی است که برای آموزش و پرورشی آزاد، خلاق و پویا تلاش می کنند.

سامانه تخصصی علوم تربیتی دکتر کیقباد یزدانی

این سامانه در اختیار همه ی مربیان و مدرسانی است که برای آموزش و پرورشی آزاد، خلاق و پویا تلاش می کنند.

سامانه تخصصی علوم تربیتی دکتر کیقباد یزدانی

آموزش و پرورش "آزاد"، "خلاق" و "پویا" چیست؟

آموزش و پرورش "آزاد"، آموزش و پرورشی است که از هرگونه اعمال نفوذ و سلطه ی سیاست، مرام و مسلک و ایدئولوژی خاصی آزاد باشد و در راستای رشد مسقل و آزاد کودک بکوشد.

آموزش و پرورش "خلاق"، آموزش و پرورشی است که با پذیرش تفاوت های فردی بین انسانها و برپایه ی آزادی اندیشه و عمل، برای شکوفایی همه جانبه ی استعدادها و خلاقیت کودک بکوشد.

آموزش و پرورش "پویا"، آموزش و پرورش آزاد و خلاقی است که با نگاهی انتقادی به گذشته و حال و بر پایه ی نواندیشی و نوآوری، روبه سوی آینده دارد و مدام در حال تحول و پیشرفت است.

در همینجا از همه ی دوستداران و کوشندگان عرصه ی تعلیم و تربیت خواهانم که با ارسال دیدگاه ها، خبرها و مطالب خود به این سامانه، سهم خود را در ایجاد و تقویت آموزش و پرورشی آزاد، خلاق و پویا ایفا کنند.

آخرین مطالب

در خرداد سال 1337 خورشیدی در روستای برنجستانک از توابع سوادکوه زاده شدم. تحصیلات ابتدائی و متوسطه‌ام را در شاهی (قائمشهر فعلی) به پایان رساندم. در سال 1358 از دانشسرای راهنمایی- تحصیلی ساری در رشته ی علوم انسانی فارغ‌التحصیل و در پی آن به عنوان آموزگار در یکی از روستاهای قائمشهر (شاهی سابق) مشغول به کار شدم.

از سال 1354 در گروه "تئاتر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شاهی/قائمشهر" به فعالیت در عرصه ی کارهای نمایشی پرداختم و تا مقطع انقلاب بهمن 57 در چند نمایش برای کودکان و نوجوانان شرکت داشتم. پس از انقلاب به یاری بازماندگان گروه تئاتر کانون، نخستین گروه تئاتر خیابانی قائمشهر، "گروه نمایش پیوند" را به راه انداختیم و  تا سال 1360 چند نمایش خیابانی را به صحنه بردیم.

در سال 1358 به یاری تنی چند از دبیران و فرهنگیان پیشکسوت قائمشهر "کانون فرهنگیان قائمشهر" را بنیاد گذاشتیم که تا سال 1360 فعالیت داشت.

از کودکی به مطالعه، به ویژه مطالعه داستان و مجلات علاقه بسیار داشتم. در دوره ی دبیرستان و دانشسرا تقریباً به طور منظم به تهیه روزنامه دیواری می پرداختم و یا با همکاری دوستان، نشریه محلی بیرون می دادم. از اینها گذشته، (پیش از انقلاب) با برخی مجلات روز آن زمان نیز، بدون ذکر نام و یا با نام مستعار همکاری پراکنده و اندک داشتم.

"سخن"، "شونگ" (واژه مازندرانی به معنی "فریاد")، "نَنیش، پِرِس!" (واژه مازندرانی به معنی "ننشین، برخیز!") از جمله عناوین روزنامه های دیواری و "نوج" (واژه مازندرانی به معنی "جوانه") عنوان نشریه ای بوده اند، که در این دوره، در دبیرستان و در کانون پرورش فکری با یاری دوستان تهیه کرده ام.

فعالیت‌های جدی قلمی‌ام را از سال 1360 با ترجمه ی کتابهای علمی برای کودکان و نوجوانان آغاز کردم. از سال 1362 در تدوین «دایرة ‌المعارف تشیع» زیر نظر دکتر مهدی محقق و «فرهنگنامه ی کودکان ونوجوانان» با شورای کتاب کودک همکاری داشتم. از دیگر فعالیت‌های قلمی ام، همکاری در تدوین «دانشنامه ی ادب فارسی» به سرپرستی استاد حسن انوشه از سال 1380 است.

از سال 1364 (1985 میلادی) به مهاجرت ناخواسته تن داده و تاکنون در آلمان به سر می‌برم. در سالهای نخست اقامتم در آلمان، به یاری تنی چند از ایرانیان، نخستین "کانون دموکراتیک ایرانیان" در شهر برمن را بنیاد نهادم که فعالیت آن تا سال 1389 میلادی دوام یافت. در این کانون، در کنار فعالیت های مختلف فرهنگی و هنری، "کتابخانه و نوارخانه ی فارسی" را راه انداختم که این خود، آغاز و مبنایی شد برای تأسیس "بخش فارسی" در کتابخانه عمومی و مرکزی شهر برمن که همچنان پایدار است.

در این شهر، از سال 1991 میلادی در کنار تدریس زبان آلمانی به مهاجران در مؤسسات آموزشی و انجمن های فرهنگی مختلف، و نیز مترجمی آلمانی - فارسی در برخی ادارات و موسسات، یک دوره ی حرفه‌ای کارآموزی «برنامه‌نویسی کامپیوتر» را به پایان بردم و در پی آن به تدریس در همان زمینه پرداختم. در سال 2000 به درجه ی کارشناسی ارشد در رشته ی «زبان آلمانی با گرایش زبان آلمانی به عنوان زبان خارجی و زبان دوم» و در سال 2014 به دریافت درجه دکترا در رشته ی علوم تربیتی نایل شدم.

در کنار تدریس و تألیف و ترجمه ی کتاب، به فعالیت های فرهنگی، از جمله سخنرانی، قصه گویی و نمایش با  و برای کودکان و نوجوانان نیز پرداخته و می پردازم و در این راستا به کار "بینافرهنگی و همگرایی مهاجران در آلمان"، به ویژه به شناساندن فرهنگ ایرانی به کودکان آن سوی مرز توجه خاص داشته و دارم. در سال 2001 میلادی قصه ی ایرانی "شازده کدو و کدوی قلقله زن" و در سال 2008 میلادی نمایش ایرانی - آلمانی "حسنی و هانس در راه خوشبختی" را با دانش آموزان آلمانی زبان (از ملیت های مختلف) در شهر برمن آلمان به روی صحنه بردم. از دیگر فعالیت های فرهنگی-هنری ام اجرای نقالی دو نفره ی "غمنامه ی رستم و سهراب" براساس شاهنامه فردوسی است که با همکاری یکی از هنرمندان ایرانی مقیم آلمان-برمن در ماه مه 2015 میلادی به روی صحنه رفت.

از این گذشته، از سال 2011 میلادی، هر ساله سمیناری یک هفته ای به زبان آلمانی در باره "تاریخ، فرهنگ، سرزمین و مردم ایران" و از سال 2014 سمینارها و سخنرانی هایی در زمینه های "مهاجرت و همگرایی اجتماعی" و "آموزش بینا فرهنگی" برای شهروندان آلمانی و مهاجران مقیم آلمان در مراکز فرهنگی شمال آلمان برگزار می کنم. آخرین سمیناری که برگزار کردم، "سمینار روش های آموزش خلاق" در شهرهای گرگان وبابل در شهریور 1394 در ایران بوده است.

 از این قلم تاکنون آثار زیر منتشر شده است:

1)      فضا (ترجمه کتاب علمی برای کودکان، تألیف ایلا پوندورف)، انتشارات کتیبه، تهران 1360

2)      ماه، خورشید و ستارگان (ترجمه کتاب علمی کتاب برای کودکان، تألیف جان لوِلِن)انتشارات کتیبه، تهران 1360

3)      قصه بازی و نقش و کاربرد آموزشی ـ تربیتی آن (تألیف)،انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، تهران 1385 (برنده تندیس بلورین و لوح تقدیر به عنوان "کتاب برترکمک آموزشی در زمینه ی هنر در مقطع دبستانی" در ششمین جشنواره ی کتاب های آموزشی رشد" در تهران، در سال 1386 خورشیدی)

4)      دستور زبان مقایسه ای: آلمانی - فارسی (تألیف)، انتشارات پیوند نو، تهران 1385)

5)      عمو زنجیرباف: 150 بازی سنتی و نو برای پرورش و آموزش کودک و نوجوان (تألیف)، سازمان چاپ و انتشارات، تهران 1386

6)      درآمدی بر ادبیات مهاجرت و تبعید: کتاب اول: ادبیات آلمانی در مهاجرت و تبعید (تألیف) نشرچشمه، تهران 1387

7)      مسایل و مشکلات تربیت کودکان دوزبانه  (همراه با رهنمودهای عملی و تمرین های زبانی) (تألیف)، انتشارات فروغ، آلمان 2010

8)      ماجرای آقا خرسه (ترجمه کتاب مصور برای کودکان، تألیف هاینتس یانیش)،انتشارات نیستان، تهران 1390

9)      چرا باید دستهایم را بشویم، وقتی کثیف نیستند؟ (ترجمه کتاب مصور برای کودکان، تألیف مانیا اول تن، انتشارات نیستان، تهران 1390 (برنده لوح تقدیر به عنوان "کتاب برگزیده سال 1392 در بخش غیرداستانی/دانش اجتماعی از سوی شورای کتاب کودک)

10)  ماسک در ایران (تألیف)، دفتر پژوهشهای فرهنگی، تهران 1392


تهیه کتابها از طریق ناشر (در تهران) یا مؤلف

 1)      قصه بازی و نقش و کاربرد آموزشی ـ تربیتی آن (تألیف)،انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، تهران 1385

تلفن: 88964115 + 88962972

2)      دستور زبان مقایسه ای: آلمانی - فارسی (تألیف)، انتشارات پیوند نو، تهران 1385) (محل فروش: کتابفروشی کتابکده + مؤلف)

تلفن: 66494913 - 66467263

3)      عمو زنجیرباف: 150 بازی سنتی و نو برای پرورش و آموزش کودک و نوجوان (تألیف)، سازمان چاپ و انتشارات، تهران 1386

تلفن: 66700153 + 3- 66738312

4)      درآمدی بر ادبیات مهاجرت و تبعید: کتاب اول: ادبیات آلمانی در مهاجرت و تبعید (تألیف) نشرچشمه، تهران 1387

تلفن: 9- 66957578 + 66492524

5)      مسایل و مشکلات تربیت کودکان دوزبانه  (همراه با رهنمودهای عملی و تمرین های زبانی) (تألیف)، انتشارات فروغ، آلمان 2010

(محل فروش: اینترنت + مؤلف)

6)      ماجرای آقا خرسه (ترجمه کتاب مصور برای کودکان،تألیف هاینتس یانیش)،انتشارات نیستان، تهران 1390

تلفن:  5 - 22612443

7)      چرا باید دستهایم را بشویم، وقتی کثیف نیستند؟ (ترجمه کتاب مصور برای کودکان،تألیف مانیا اول تن، انتشارات نیستان، تهران 1390

تلفن:  5 - 22612443

8) ماسک در ایران (تألیف)، دفتر پژوهشهای فرهنگی، تهران 1392

تلفن: 66417532 + 88849461



آثار منتشر شده





رساله ی دکترای من به صورت آن لاین (بالا) و به صورت کتاب منتشرشده (پایین)


تصویرهای دعوتنامه ها، گواهی نامه ها، تقدیرنامه ها











تصویرهای فعالیت های فرهنگی، هنری و اجتماعی

صحنه هایی از اجرای نمایشنامه "دیو" توسط گروه تئاتر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شاهی (قائمشهر فعلی) (1356)

(من نقش پیرمرد هیزم شکن را دارم)



نماهایی از تمرین ها و آفیش های گروه تئاتر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان شاهی (قائمشهر فعلی) (1355/56)

(من در  تصاویر پایین، گوشه صحنه نشسته و در حال سوفلوری هستم)




صحنه هایی از اجرای نمایشنامه "سنگر انقلاب" توسط "گروه نمایش پیوند" (قائمشهر 1359/60)

(من با شنل آبی رنگ، نقش یک فرد "لیبرال" - به معنای سیاسی آن دوره - را دارم)




نمایش "سایه بازی" در دانشگاه برمن، آلمان (1999-2000)


نمایش "پی پی جوراب بلند" در دانشگاه برمن، آلمان (1999-2000)


اجرای نمایش "شازده کدو و کدو قلقلقه زن" به سرپرستی من و توسط دانش آموزان آلمانی کلاس سوم دبستان، یکی از مدارس شمال آلمان (2002)



اجرای نمایش "حسنی و هانس در راه خوشبختی" به سرپرستی من و توسط کودکان آلمانی زبان در یکی از مهد کودکهای کودکان بزرگسال شمال آلمان (2008)




نقالی رستم و سهراب: نمایش تصویری







یادی از گذشته های دور و نزدیک


از دفترچه یادداشت دوران نوجوانی: 12تا 15 سالگی



سیاه مشق های دوران جوانی

این است زندگی! - مجموعه داستان

تصویرهایی از دستنویس مجموعه داستان "این است زندگی!"


مصاحبه با تعزیه گردان - محرم 1354

لحظه ها و یادها



آلبوم شخصی

در این خانه در روستای برنجستانک به دنیا آمدم




آنچه از زادگاه من باقی مانده



تصویر چپ، وسطی و تصویر راست، سمت راست، من هستم



تصویر زیر (که متأسفانه عکاس آن برایم نامعلوم است) حدوداً مربوط به سال 1347 است، زمانی که من کودکی ده ساله بودم (با تصویر بلا سمت راست مقایسه شود!). اینجا سینما نپتون شاهی است و من که عشق سینما بودم، آخرهفته ها و تعطیلات، دوروبر سینماهای شاهی پرسه می زدم. شاید تصویر پسرکی که در سمت چپ تصویر ایستاده، من باشم! ضمناً بالای این ساختمان، سمت راست، آپاراتخانه (محل نمایش فیلم) سینما نپتون قرار داشت که من در 15 سالگی دو ماه تعطیلات تابستان را در آنجا در کنار دایی ام کارکردم.



تصویری از رقص و پایکوبی پس از امتحانات نهایی ششم دبیرستان در حیاط دبیرستان سعید نفیسی قائمشهر - تابستان 1355 (بالا، سمت راست)

تصویری از شاگردان و همکاران مدرسه در یکی از روستاهای قائمشهر - 1358 (بالا، سمت چپ)

تصویرهایی از دوره خدمت سربازی در اهواز (پایین، سمت راست، محل استقرار ما) و آبادان (پایین، سمت چپ: دیگران فتح کردند، ما عکس گرفتیم!) (تابستان 1361)